Uitrusting

Borstmicrofoon en koptelefoon in doos

Deze set kwam van een oud-verzetsman die actief is geweest in de Achterhoek. Hoe deze man ooit aan de, nog in de originele doos, ingepakte set kwam...?


Bunkerstoel

Een stoel met diverse stempels onder op de zitting. HU staat voor Heeres Unterkunft. De stoel zou ooit uit een bunker aan de Noordzee (onderdeel van de Atlantikwall) gehaald zijn.


Wasserbehalter / Jerrycan

Jerrycan was eigenlijk de naam die de geallieerden voor deze blikken bedachten. Dit specifieke model met in het metaal geperst 'Wasser' en een zilvergrijs kruis, werd in een schuurtje aan de Rotte bij Bergschenhoek lang na de oorlog nog bewaard. Een klein stukje verder was jarenlang een buurtschooltje waar in de oorlogsjaren Duitse soldaten gelegerd waren.


Brandstofvat

Een boer in de buurt van Breda gebruikte een 200 L vat van de Wehrmacht als ton in zijn stal. Met aan één zijde het uiteinde verwijderd en aan de andere kant...dit profiel.


Waterkan/koffiekan

Een tuinder uit Bergschenhoek had nog tientallen jaren na de oorlog deze kan in gebruik. Na het vertrek van ingekwartierde Duitsers kon hier nog prima koffie mee gezet worden op het kacheltje in de tuinderij. 


Etensborden

Deze borden zijn van de bovenkant gewoon wit. Je zou dus nooit verwachten dat hier een vreemde historie aan vastzit. Maar aan de onderzijde is te zien dat deze borden gebruikt zijn door de Luftwaffe, de Duitse Luchtmacht. Drie verschillende fabrikanten hebben hun logo en een jaartal op de borden geplaatst - samen met een vogel met swastika en de letters Fl. U.V.  Deze afkorting staat voor Flieger Unterkunft Verwaltung. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze borden gebruikt in een onderkomen voor Luftwaffe personeel op één van de ruim dertig vliegvelden die in Nederland door de Luftwaffe werden gebruikt.


Schaal Reichswehr 1937

Deze KPM 1937 gemarkeerde schaal van de Reichswehr, zagen we in een kringloopwinkel. Voor Eur. 2,50 kon hij daar niet blijven liggen, vonden we.


Hulzen van diverse kalibers

"Zunderbuchse"

Bakelieten houder voor het transporteren van ontstekers

Houten steeltje van steelgranaat

Op de schoorsteenmantel in een huisje in de regio Winschoten, stond een steelgranaat. Een complete. Samen met een aantal andere Duitse spulletjes die door de man des huizes als kleine jongen waren bewaard. Maar nu hij overleden is mag alles wel weg. De mevrouw die het meeneemt in haar fietstas, laat het thuis aan haar zoon zien. Die schrikt en stelt voor de politie te bellen. Al snel is de EOD ingeschakeld; de granaat wordt tot ontploffing gebracht. Het houten steeltje is een mooi onschadelijk aandenken en komt uiteindelijk in onze collectie terecht. 

K98 Bajonet

Bij een kringloopwinkel in Berkel en Rodenrijs wordt dit ingeleverd. Maar eigenlijk weet de winkel niet goed wat er mee te doen. Toch maar op marktplaats zetten? We krijgen een melding van de advertentie en reageren. De bajonet wordt ons gegund en we kopen die voor een schappelijk bedrag. Maar helaas is er geen historie meer bekend. De codes op de bajonet, 43asw en cof43, duiden op fabrikanten in Solingen. Ook de leren houder is nog aanwezig. Al met al een mooie complete bajonet voor het standaard Duitse geweer, de 'K98'. 

K98 Reinigingsset

Dhr. Hans Vos schonk ons deze schoonmaakset, gemaakt door de firma Mundlos. Zijn vader wist deze tijdens de oorlog als jonge knul ooit te ontfutselen aan een Duitse soldaat, ergens in Rotterdam.

K98 Patroontas

Deze tas werd kort na de oorlog gevonden in een bunker in de Wassenaarse duinen. Hoewel deze leren patroontas zware gebruikssporen vertoont, is alles eraan nog compleet en is zelfs het nummer op de achterzijde nog leesbaar.

Gasmasker (bus, filter)

Deze twee gasmaskers werden kort na de oorlog gevonden in een bunker in de Wassenaarse duinen. 

Gasmasker (bus, filter)

Dit gasmasker werd door ons gekocht, maar de herkomst was niet meer bekend bij de verkoper.

Koppelslot Wehrmacht

Dit koppelslot van de Wehrmacht heeft aan de binnenzijde van het slot nog resten van originele verf. Aan de buitenzijde is het koppelslot behoorlijk versleten. Toch is het nog een verzamelwaardig stuk; van veel koppelsloten is het hakenkruis weggeslepen na de oorlog. Het merk van de maker is ook nog duidelijk aanwezig. R.S.&S. (Richard Sieper und Söhne uit Lüdenscheid).